Diyetisyen Merve Çanacık İle Röportaj

”Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekir.”

Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Merhaba adım Merve Çanacık 25 yaşındayım ilk önce Yaşar Üniversitesinde Gıda Teknolojisi bölümünden mezun oldum bu sene de Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi kurumunda da 1 sene boyunca diyetisyenlik üzerine çalıştım.

Diyetisyen olmaya nasıl karar verdiniz?

 Açıkçası sınava hazırlanırken tıp ya da diş hekimliği düşünüyordum. Diyetisyenlik kafamda yoktu. Ama beyaz önlük giymek, sağlıkçı olmak hep hayallerim arasındaydı. Sonraki süreçte de üniversite sınavında istediğimiz sonuçları alamadım. Bir sene de mezun kaldım . İlk sene mf3 44 binden 28 bine çektim. Sonra bana en uygun mesleğin diyetisyenlik olduğuna karar verdim ve iyi ki de bu mesleği seçmişim.

Mesleğinizin zorlukları nelerdir?

Beslenme konusunda alanımıza çok fazla dış müdahale olması. İnternette bulunan popüler diyetler, televizyon söyleşileri gibi bilimsel olmayan bilgilerin kolay erişilebilir olması ve insanlarda sağlıksız sonuçlar yaratabiliyor. Bilgi kirliliği çok fazla, bu sebeple sağlıklı beslenme çok önemli.

Beslenme düzenini sağlıklı hale getirecek bir insanın mutfağından eksik olmaması gereken gıdalar nelerdir?

Kesinlikle sebze ve meyve asla mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken gıdalar arasında. Süt ve süt ürünlerini de tüketmeniz hem sağlığınız hem de vücudunuz açısından oldukça yararlı.

Diyette sıklıkla yapılan hatalar nelerdir?

Farklılıklar dikkate alınmadan, sosyal medyadan, dergilerde, televizyon programlarında bilimsellikten uzak birçok diyet listesi mevcut ve herkes bu diyet listelerini kendi için uygun sanıp uyguluyor. Yanlış diyetlere yönelim de çok fazla. Ancak bu diyetler genellikle başarısızlıkla sonuçlanıyor ve hastalarda yanlış sonuçlara sebep oluyor.

Diyet yaparken mutlaka egzersiz yapmalı mıyız? Egzersiz yapmadan da zayıflamak mümkün müdür?

Diyet yaparken evet egzersiz yapılmalı. Aslında kişinin ne istediği çok önemli bu konuda. Vücut geliştirmek mi istiyor yoksa sadece kilo vermek mi amacı ona göre yapacağı spor da değişkenlik gösterecektir. Yaptığı spora göre de vücut gereksinimleri değişecek. Burada önemli olan ne spor ne de beslenme sporsuz olur. Beslenme ve spor birlikte düşünülmelidir. Herkesin diyet yapsa da yapmasa da her gün en az 10 bin adım atması gerek. Asansör varsa da merdiveni kullanmak, toplu taşıma kullanıyorsak bir durak önce veya sonra inip yürümek. Kendi kendimize günlük hayatımızdaki hareketi arttırmalıyız aslında.

Sağlıklı bir büyüme ve gelişme süreci için çocukların nasıl beslenmesi gerekir?

Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekir. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesini önermekteyiz.

İnsanların diyet uygularken sıklıkla yaptıkları hatalar nelerdir?

Öğün atlamak, uzun süre aç kalmak, tek öğün beslenmek, ekmeği tamamen günlük beslenmemizden çıkartmak, düzenli kahvaltı yapmamak, az veya çok uyumak, ara öğün yapmamak, yanlış zamanda spor yapmak, meyve tüketmemek, yeterli su tüketiminin olmaması gibi birçok hata yapılmakta.

Örnek olması adına; bir günlük beslenme programı hazırlayabilir misiniz?

Sabah;
2 dilim tam buğday ekmeği
3 yumurtalı omlet
50 gram yağsız peynir

Ara öğün
1 adet ekşi yeşil elma ve 3 tam ceviz

Öğle
200 gram haşlanmış veya ızgarada tavuk
1 tabak kepekli makarna

Ara öğün
50 gram yağsız yoğurt (1 tatlı kaşığı reçel konabilir)

Akşam
Ton balıklı salata (bol dereotu, mısırsız)

Son olarak alanda kendini yetiştirmek isteyen beslenme ve diyetetik öğrencilerine öğrencilik sürecinde neler yapmasını önerirsiniz?

Öncelikle bu bölümde teorik bilgiler çok önemli. Mesela danışana bitter çikolata veriyorsun ama neden bitter çikolata veriyorsun işte onu okulda öğreniyorsun. Bizim gıda mühendislerinden ayrıldığımız en önemli kısım da bu zaten.  Biz besinin içeriğini evet biliyoruz ama biz besinin vücutta ne yaptığıyla daha çok ilgileniyoruz. Ayrıca kronik rahatsızlıkları çok iyi bilmek gerekir. O hastalığın detaylarını günlük kaç doz ilaç aldığını bilmeden o hastaya diyet programı veremezsin. Bunları öğrenmeden mezun olmamak gerek yani. Onun dışında staj kesinlikle çok önemli. Ne kadar farklı ortam ne kadar farklı danışan görürseniz sizin için o kadar faydalı olur.


Yorum bırakın